Idag

Du är på dag 192 av 280. (68,6%).

Du är i vecka 28.
Du har gått 27 fulla veckor och 2 fulla dagar (v27+2).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 25 jun 2011
Du har 88 dagar kvar till beräknad förlossning.

Tiden går fort, är redan inne i tredje trimestern. Nästa vecka ska jag till barnmorskan igen, dock utan Tommy då han fått jobb! Bra att han fått jobb det underlättar en del, men de betyder ju att jag måste gå på det mesta själv i fortsättningen. Vi funderar på om vi ska gå på sådan psykoprofylaxkurs, känns ju bra om man är lite förbered på vad som komma skall. Även om man aldrig någonsin kan veta hur det är fören efteråt. Funderar på att gå på gravidvattengympa också. Om man vågar visa sig i bikini, iofs är alla tjocka ju. Börjar verkligen få värsta bullmagen, inte så mycket navel kvar alls. Det värsta är att man lägger på sig på rumpan och låren med, hoppas verkligen att jag kommer kunna ha de mammabyxor jag köpt under hela tiden. Men de börjar redan sitta tajt. 

Det endel som ska fixas innan bullen kommer; skicka in moderskapsintyg till försäkringskassan (har anmält Tommy och jag till en infoträff med om föräldrapenning, det är så sjukt krångligt), fixa så att Tommy står som pappa till bebben eftersom vi inte är gifta och typ besämma var vi ska bo och när vi typ ska flytta.

Vecka 28

Gravid vecka 28

Barnet

Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna.

Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.

Vikt 1 200 gram.

Mamma

Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

Pappa/partner

Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 29 är det dags att besöka barnmorskan igen. Om du tycker besöken varit glesa hittills kommer de att ske oftare nu. Har du fött barn utan komplikationer förut räcker det om du kommer lite mer sällan framöver jämfört med förstföderskor.

Även den här gången kontrollerar barnmorskan hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen.

Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tar hon ett extra urinprov, blodvärde och/eller blodsocker. Din partner är såklart alltid välkommen att följa med. Säkert får ni lyssna på barnets hjärta genom en ultraljudsförstärkare.


Måndag

Idag är jag i vecka 26! Bullen har stört mig hela dagen och sparkat på höger lunga, känns som jag har håll typ hela tiden. Inte skönt alls! Suttit på HUB hela dagen med hygienrapporten, varit skönt att vara i Linköping och slippa åka bussen.

Tittar på "En unge i minuten" med Tommy och han säger att att alla barnmorskor kommer typ vara rädd för att gå in till mig. Mycket snällt tycker jag. Man börjar känna att det är mer på riktigt nu, Tommy känner lillbullens ben och armar där inne i magen när hon sparkar nu med.

Du är på dag 177 av 280. (63,2%).

Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och 1 full dag (v25+1).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Lör 25 jun 2011
Du har 103 dagar kvar till beräknad förlossning.


Vecka 25 (24+1) Förra söndagen

Vecka 26 (25+1) Idag

Fettis

FETTISdag idag! Hoppas att Tommy kommer hem med en semla till mig:) Han är på anställningsintervju och jag hoppas verkligen att det går vägen för honom, jag är så jävla sugen på att börja planera var vi ska flytta. Är lite svårt just nu. Bra, nu sa dom på nyheterna att det är dyrast i hela Sverige att bo i hyreslägenhet i Linköping... och där bor vi! Bra.

Bullen rör sig som bara den i magen just nu. Nästan hela kroppen rycker till när hon får in en bra spark. Hon gillar ju även att kicka på kissblåsan, det gör inte jag!

Tommy har smittat ner med med massa baciller också. Ont i halsen som fan. Lyckades även bränna ut hela handleden igår när vi laga mat. Såååå jävla ont. Det är bra att man har förband och kompresser hemma också.... nae. Så nu har jag typ papper med vanlig tejp runt handleden. Haha, det ser lite B ut.

Vecka 25

Barnet

Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.

Pappa/partner

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen. Nu är det dags för ytterligare ett besök hos barnmorskan. Besöken äger vanligtvis rum under arbetstid och du har kanske svårt att motivera för dig själv och kolleger att ta ledigt från jobbet vid varje besök. Men tveka inte att prioritera åtminstone några besök. Då blir din delaktighet i graviditeten naturlig. Fyra öron hör bättre än två. Vi hör olika saker och ställer olika frågor. Väl hemma kan ni prata om vad barnmorskan sa och inte sa. Engagemanget blir naturligt

Hos barnmorskan/kontroller

Nu var det antagligen ett bra tag sen ni var hos barnmorskan sist. Mycket har hänt sen inskrivningsbesöket. Vid det här besöket får ni en chans att prata igenom ultraljudet och hur ni mår för övrigt. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck, blodvärde och blodsocker, och ibland tar hon ett extra urinprov. Barnets hjärtljud avlyssnas med tratt eller Dopton (ultraljudsförstärkare). Under detta besök får ni även välja förlossningssjukhus samt erhåller moderskapsintyg att skicka till försäkringskassan. Om du har tungt arbete kan du hos försäkringskassan ansöka om havandeskapspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på försäkringskassans hemsida för mer information.

Här på Vårdguiden hittar du adress och telefonnummer till förlossningsavdelningar i Stockholms län. Mer information om de olika förlossningsavdelningarna hittar du på respektive sjukhus hemsida.

Föräldragrupper

Någon gång efter 25e graviditetsveckan startar vanligtvis föräldrakurserna. Barnmorskan informerar dig om var, när och hur. De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Kurserna kan gestalta sig lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på. Ni kan träffas i mindre eller större grupper, en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedande del men även avhandla ämnen som graviditeten, amning, förädraskap, relationer med mera. Det brukar vara  deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna.

 

 

 


Barnmorskan



Idag var Tommy och jag hos barnmorskan:) Och allt verkade bra.


Vecka                                             23+5
Symfys-fundusmått, SF                    24 cm
Vikt                                                71 kg
Blodvärde, Hb                                 130 g/l
Blodsocker                                      4,9 mmol/l
Blodtryck, bt                                   125/65 mmHg

Bullens hjärtslag låg på 155 slag/minut.


Bullen vecka 23+2


Värsta kulan!




Pluggo.... NEJ

Blev ingen tenta för mig idag, valde att stanna hemma. Huvudvärk och magvärk. Skulle iofs inte klarat den i alla fall. Får bli nästa omtenta i stället. Kan ju börja plugga på den nu.

Sitter och skriver/pluggar på till basgruppsmötet imorrn. Känns ju helt perfekt att jag är preggo just den här terminen då vi läser om barn och ungdommar. Kommer ju lära mig hur mycket som helst!

Hämta paket från Nelly nu! Hoppas kläderna passar flodhäst-MIG!

Frulle!

Ska försöka plugga lite idag. Kanske jag kan skrapa ihop några poäng på tentan imorrn.

Vaknade mitt i natten och hade asont i magen, det va inte alls kul. De börjar bara bli mer och mer fel på mig nu. Behöver verkligen något för halsbrännan, som gillar att irritera mig typ hela tiden. Längtar mycket efter fredag då vi ska till barnmorskan, va såå länge sen nu. Vecka 11-12 va jag där senast och skrev in mig. Nyfiken om barnmoskan kan visa hur man känner hur bullen ligger där inne. Igår är jag säker på att jag kände en fot dra innanför magen. Kommer bli coolt att höra hjärtljuden med! De är sjuk hur tiden går, snart är jag i vecka 25!

Neeej nu måste jag ha frukost innan jag hungrar ihjäl!!!

RSS 2.0